Tendon er det latinske navnet for sene. Sener defineres gjerne som overgangen mellom muskel og knokkel. Cellene i senevevet er hovedsakelig fibroblaster. Fibroblastene finnes som lange tynne celler mellom de strukturelle bestanddelene av senevevet.
Senen er bygd opp etter samme prinsipp som et tauverk, nemlig av lange tynne tråder som er surret omkring hverandre og på den måten skaper en sterk struktur. Studier viser at senevevet blir svakere ved inaktivitet og sterkere ved jevnlig belastning. Blodtilførselen i senevev er dårligere enn i muskulatur, noe som innebærer at de metabolske prosessene går tregere i en sene enn i en muskel.
Senebetennelse og andre senelidelser representerer et stort problem innenfor både idrett og arbeidsliv. Bakgrunn for en senebetennelse og tendinopati kan være sammensatt. Det vanligste er at senen overbelastes over tid. Overbelastningen er som regel summen av gjentatte, og ofte ensidig belastninger som til sammen resulterer i at senen blir skadet. Eksempler på aktiviteter som ofte kan resulterer i overbelastning av senen er løping, tennis, PC bruk og hamring. Det er også vanlig at en senelidelse oppstår i de tilfellene hvor man øker treningsbelastning eller arbeidsbelastning forraskt. Dette er vanlig for idrettsutøvere som skal tilbake i aktivitet etter en skade.
Forkalkninger i senen kan forekomme der for eksempel en sene har vært skadet, og hvor skaden ikke har blitt tilstrekkelig leget. Kalken gjør senen mindre funksjonell og kan også gjøre at senen kommer i klem.
Senekjedebetennelse eller tenosynovitt oppstår når det blir en irritasjon i hinnen som ligger rundt senen. Som regel er det senene i håndleddet som angripes av denne tilstanden.
Ved en akutt tilstand er det, om man tar de nødvendige forhåndsregler og beskytter skadestedet tilstrekkelig, stor sannsynlighet for at man blir helt frisk igjen etter 2 uker. Det er da viktig at man avlaster skadestedet både på jobb og ved trening. Behandling er som regel ikke nødvendig i denne fasen.
I mer langvarige senelidelser tar det som regel måneder før tilstanden blir bra. En av årsakene til at det tar så lang tid er den dårlige blodsirkulasjon i senevevet.
Ved behandling av senelidelse er det viktig å avdekke eventuelle dysfunksjoner i bevegelseskjeden, for eksempel nakke, skulder, albue og håndledd, som kan være en medvirkende årsak til overbelastningen av senen. Lokal behandling av senen med trykkbølgebehandling (ESWT) vil ofte være en effektiv behandlingsform i tillegg til behandling av omkringliggende muskulatur. I en del tilfeller kan nålebehandling av seneutspringet være et godt alternativ. Denne behandlingen skaper blødning i den syke senen noe som vil promotere tilheling. Eksentriske styrkeøvelser er en nødvendighet i mange tilfeller for å bli helt bra.
- Unngå eller begrens store og plutselige belastninger som "skippertak", tunge løft, ensidig gjentakelsesarbeid, håndbak eller harde treningsøkter.
- Sørg for riktig progresjon, enten det gjelder fysisk arbeidsinnsats eller trening. Snakk for eksempel med treneren. Senevevet er tregt og trenger mer tid enn muskelvev for å tilpasse seg økt belastning. Fra klinikken vet vi at det er en økt hyppighet av senelidelser 4 til 5 uker etter oppstart av nye aktiviteter.
- Sørg for mest mulig variasjon i jobbsituasjonen. Vær også flink til å variere treningen.
Avdeling Kristiansand:
Barstølveien 50A
4636 Kristiansand S
Avdeling: Evje
Nils Hegelands veg 2
4735 Evje
Telefon: 380 28 170
Kiropraktorvakt: 474 751 10
Faks: 380 21 480
E-post: post@tverrfaglighelse.no
Avdeling Kristiansand:
Mandag - Torsdag 07:00 - 18:00
Fredag: 07:00 - 16:00
Resepsjon/tlf: 08:00 - 15:00
Kiropraktorvakt ukedag: 17:00 - 22:00
Kiropraktorvakt helg/helligdag: 08:30 - 22:00
Avdeling Evje:
Mandag til Fredag: 08:00 - 15:00
Tlf bemannet: 08:00 - 15:00
Vakttelefon: Ingen
Copyright © 2018 Sørlandsparken Tverrfaglig Helse AS