Kjeveleddsdysfunksjon, eller Tempero- mandubulær dysfunksjon (TMD), er en samlebetegnelse på problemer med kjevemuskulatur, kjeveleddet og de omkringliggende strukturer. Dette kan gi smerter, problemer med å åpne eller lukke munnen, tygge og liknende. 5 % av befolkningen søker behandling for TMD, men enda flere opplever plager.
Kjeveplager deles ofte opp i funksjonelle plager forårsaket av strukturer rundt leddet, og strukturelle plager som er relatert til selve kjeveleddet. Årsakene kan være sammensatte, kommer ofte gradvis og kan skyldes en rekke ytre faktorer. Gnissing av tenner, bittfeil, nakkesmerter, holdning og stress kan være eksempler på medvirkende faktorer til de funksjonelle plagene. Andre mer alvorlige årsaker til kjeve og ansiktssmerter er de som skyldes sykdom, for eksempel betennelser, nevrologiske problemer eller revmatisme.
Konservativ behandling som mobilisering, bløtvevsteknikker, øvelser, holdning, biteskinne, kognitiv behandling og avspenning har vist seg å ha effekt for en del kjeveplager og har ført til et tettere samarbeid mellom tannleger og manuelle behandlere. Tett samarbeid med tannlegen er viktig hvis kjeveplagene kommer av tannskjevheter eller slitasje som det kan gjøres noe med. Behandlingen tar sikte på å normalisere bevegelsen i kjeveleddet og redusere spenning i omkringliggende muskulatur. Man må ofte jobbe inne i munnhulen for å jobbe med leddbevegelse, og for å komme til muskulatur som kan være involvert i kjeveplagene. Det kan ofte være nødvendig med øvelser for å stimulere muskler og for avspenning av andre muskler.
- Problemer med å åpne eller lukke munnen.
- Klikkelyder i kjeven.
- Sliten følelse i kjeven, ofte om morgenen.
- Tannsmerter.
- Bihulesmerter.
- Dotter i ørene eller øresus/tinnitus.
- Smerter i kjeve, hodet eller ansikt.
- Hodepine.
- Nakkesmerter.
- Svimmelhet.
Gnissing av tennene kan være assosiert med kjeveleddsdysfunksjon. Tanngnissing kan være assosiert med røyking, alkohol, stress, søvnproblemer og systemiske sykdommer. Klikking i kjeveleddet kan forekomme i tillegg til nedsatt bevegelse og smerter. Dette kan være et resultat av ukoordinert muskelaktivitet og kjeveleddsdysfunksjon, men det kan også være skader på menisken, leddslitasje og revmatiske plager som har gått utover leddet. Akkurat som dysfunksjon i nakken kan gi hodepine, kan nakken også være involvert i kjeveleddsproblematikk.
Mange av årsakene til kjevesmerter kommer av biting av tenner og muskulære spenninger, derfor vil avspenning være en viktig forebyggende faktor. La tungen hvile, puste med magen og unngå å bite tenner. I en akutt fase kan det være lindrende å ise ned området (15 min hver time). Unngå hard mat/store biter og tyggis. Er man plaget med biting av tenner på natten kan det være nyttig med bittskinne som man kan få hos tannlegen.
Behandling vil innebære normalisering av bevegelsen i nakken, øvelser, bløtvevs- og bindevevsteknikker, tøyning, mobilisering, avspenning, råd og veiledning. Studier har vist at manipulering av øvre nakke ser ut til å gi en umiddelbar økning i aktiv kjevebevegelse.
Avdeling Kristiansand:
Barstølveien 50A
4636 Kristiansand S
Avdeling: Evje
Nils Hegelands veg 2
4735 Evje
Telefon: 380 28 170
Kiropraktorvakt: 474 751 10
Faks: 380 21 480
E-post: post@tverrfaglighelse.no
Avdeling Kristiansand:
Mandag - Torsdag 07:00 - 18:00
Fredag: 07:00 - 16:00
Resepsjon/tlf: 08:00 - 15:00
Kiropraktorvakt ukedag: 17:00 - 22:00
Kiropraktorvakt helg/helligdag: 08:30 - 22:00
Avdeling Evje:
Mandag til Fredag: 08:00 - 15:00
Tlf bemannet: 08:00 - 15:00
Vakttelefon: Ingen
Copyright © 2018 Sørlandsparken Tverrfaglig Helse AS