Hodepine har mange og sammensatte årsaker og er en av våre aller vanligste plager. Hodepine skyldes sjelden underliggende alvorlig sykdom, men kraftig og vedvarende hodepine skal alltid tas på alvor. Dette gjelder spesielt barn, og personer som plutselig eller gradvis får hodepine uten å ha vært plaget tidligere.
Hodepine ledsages ofte av andre symptomer som uvelhet, kvalme, tretthet, øresus, ustøhet, nakkesmerter/stivhet og konsentrasjonsvansker.
- 3 % av befolkningen har daglig hodepine, rundt 10% minst en gang i uken og 80% i løpet av det siste året.
- Bare 5 % av oss har aldri hodepine.
- Over 1 % av befolkningen har hodepine som skyldes langvarig overforbruk av smertestillende medikamenter for nettopp hodepine og migrene.
- Kalles også stresshodepine/tensjonshodepine.
- Kjennes ofte på begge sider av hodet.
- Kan begynne som muskelspenninger i nakke og skuldre, som sprer seg til bakhodet og frem mot pannen, føles ofte som et stramt bånd rundt hodet.
- Vanligvis uten kvalme, synsforstyrrelser eller forvarsel.
- Ofte stressrelatert.
- Kalles også cervikogen hodepine.
- Smertene er ofte på én side og kan stråle fra nakken og til hodet.
- Dette er hodepine som har stammer fra nakken. Dette kan skyldes nedsatt bevegelighet i nakke eller brystrygg, spenninger i nakkens muskulatur, holdningsproblematikk, slitasjeforandringer eller ensformige belastinger.
- Kan forverres ved uheldige nakkestillinger eller bevegelser.
- Kan ofte forbindes med svimmelhet.
Medikamentindusert hodepine skyldes overbruk/feilbruk av medisiner, og rammer 1% av befolkningen. Et par Ibux eller Paracet hver dag i tre måneder kan være nok til å være i faresonen. Med sterkere medikamenter, som for eksempel migrenemedisin, kan 2-3 doser i uken være nok. Hodepinen opptrer forskjellig avhengig av hvilket medikament som benyttes.
Klasehodepine, også kalt Horton`s hodepine eller Cluster headache, er en sjelden og invalidiserende hodepine som oftest rammer menn, og inntreffer vanligvis i begynnelsen av 30-årene. Ved episodisk klasehodepine kommer smertene anfallsvis med lang smertefri tilstand i mellom. Smertene kan for eksempel komme til samme tidspunkt hvert år. Kronisk klasehodepine er mer uvanlig og her går det mindre enn 14 dager mellom hvert anfall eller episoden har vært i mer enn ett år.
Karakteristisk for klasehodepine er at smerten kommer i serier fra én til åtte ganger i døgnet. Perioden med anfall varer vanligvis fra 6-12 uker. Smertene er oftest ensidig og oppleves intenst og sterkest bak det ene øyet. Det kan føles som om øyet presses ut. Anfallet kan komme uten forvarsel og smertene varer normalt fra 45-90 min. Det er ikke uvanlig med nattlige anfall og noen opplever også lysskyhet og kvalme. Smerten kan også opphøre nokså plutselig.
- Feilfunksjon i nakkens muskler og ledd.
- Hodeskader og nakkeskader (bl.a. whiplash).
- Kjevespenninger og bittfeil.
- Stress eller anspenthet.
- Lite eller uregelmessig søvn.
- Medikamentbruk.
- Dehydrering.
- Menstruasjon og andre hormonelle endringer, spesielt hos de med migrene.
Hodepine og migrene har ofte sammenheng med feilfunksjoner i ledd og muskulatur i skulderbuer, nakke, hals og hode. Mange hodepinepasienter har derfor veldig god nytte av behandling. Hodepinepasienter har ofte god nytte av tverrfaglig behandlingstilnærming da plagene kan ha flere årsaksforhold. For pasienten med kronisk hodepine, kan regelmessig oppfølgende behandling være et godt og tryggere behandlingsalternativ enn langvarig bruk av smertestillende medikamenter.
- Regelmessig mosjon og frisk luft kan virke forebyggende på hodepine. Noen pasienter opplever at smertene kan utløses av mosjon, men det er i mange tilfeller trenbart. Terskelen for hvor mye aktivitet som utløser hodepine, kan flyttes ved regelmessig tilpasset mosjon.
- Alle mennesker opplever til tider stress, men dersom det er mulig å planlegge dagen slik at dette unngås vil det hos mange være en fordel.
- Psykiske belastninger kan hos mange resultere i økt hodepine. Psykiske vansker vil alle kunne oppleve fra tid til annen, men dersom dine plager er vedvarende kan spesifikk behandling rettet mot dette også forbedre din hodepine.
Avdeling Kristiansand:
Barstølveien 50A
4636 Kristiansand S
Avdeling: Evje
Nils Hegelands veg 2
4735 Evje
Telefon: 380 28 170
Kiropraktorvakt: 474 751 10
Faks: 380 21 480
E-post: post@tverrfaglighelse.no
Avdeling Kristiansand:
Mandag - Torsdag 07:00 - 18:00
Fredag: 07:00 - 16:00
Resepsjon/tlf: 08:00 - 15:00
Kiropraktorvakt ukedag: 17:00 - 22:00
Kiropraktorvakt helg/helligdag: 08:30 - 22:00
Avdeling Evje:
Mandag til Fredag: 08:00 - 15:00
Tlf bemannet: 08:00 - 15:00
Vakttelefon: Ingen
Copyright © 2018 Sørlandsparken Tverrfaglig Helse AS